Blogi

Walttia maltilla

Share |

Torstai 9.6.2016 klo 18.42 - Sari Raassina


Waltti- matkakortti on tullut vähitellen osaksi monien linja-automatkustajien arkea. Muun muassa Joensuun ja Kuopion kaupunkiliikenteessä Waltti- lippujärjestelmä on ollut käytössä jo noin vuoden ajan. Waltin vyöhykepohjaisuuden myötä samalla matkakortilla on tulevaisuudessa mahdollisuus matkustaa useilla eri paikkakunnilla paikallisliikenteessä sekä osittain myös maaseutuliikenteessä. Eri paikkakuntien välinen yhteiskäyttöisyys oli Waltin perustamisen tärkeimpiä syitä, vaikka se ei vielä nykyisellään olekaan mahdollista.

 

Tällä viikolla Waltti laajentuu Itä-Suomessa kattavasti ELY:n järjestämään liikenteeseen eli niin sanottuun maaseutuliikenteeseen. Samalla Waltti tulee käyttöön esimerkiksi Iisalmen kaupunkiliikenteessä. Sisäänajo on kuitenkin valitusprosessien viivästämänä vielä kesken ja siksi päällekkäin onkin vielä useita eri lippujärjestelmiä.

 

Waltti- kortin käyttöönoton aikana Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikenne on ollut huomattavan negatiivisen uutisoinnin kohteena. Kaksi vuotta sitten joukkoliikenteen järjestämisvastuu siirtyi kaupungille ja liikenne kilpailutettiin EU:n palvelusopimusasetuksen päivittämisen vuoksi. Palvelutasoa ei kilpailutuksen yhteydessä heikennetty, mutta linjastoihin ja aikatauluihin tehtiin useita muutoksia kattavan analyysiin ja palautteen pohjalta. Noin kaksi vuotta myöhemmin arvioituna kaupunkiseutujen joukkoliikenteen palvelutaso on kokonaisuudessaan parantunut ja asiakasmäärät kääntyneet ilahduttavaan nousuun ei vain Kuopiossa, vaan myös valtakunnallisesti. 

 

Joukkoliikenteen ympärillä elävään ilmapiiriin ja luottamukseen on varmasti vaikuttanut vahvasti Waltti. Sen eri osien käyttöönotto on viivästynyt poikkeuksetta ja anteeksiantamattomasti vähintään kuukausia. Syy on ollut toimittajan, ehkä hivenen Liikennevirastonkin, muttei missään tapauksessa Waltissa mukana olevien kaupunkien. Se mitä kaupungit voivat tehdä, on varmistaa aktiivisuudellaan, että Waltin omistajakaupungit saavat vielä aikanaan tuntuvan korvauksen kohtuuttomista viivästyksistä.

 

Jotain positiivistakin Waltista – parin kuukauden ajan kortin on vihdoin voinut ladata myös netissä. Alamme olla askeleen lähempänä tätä päivää, vaikka paradoksaalisesti myös nettilataaminen on kärsinyt ongelmista. Viimeksi Joensuussa kuluvalla viikolla.

 

Seuraavaksi voimme odottaa erityisesti matkailijoille ja harvoin matkustaville kätevän mobiililipun tuloa. Waltti on lopullisesti toteutuessaan erinomainen tuote ja monipuolistaa lippuvalikoimaa siten, että siitä löytyy taloudellisesti järkevä tuote useimpaan hetkeen ja useimmille käyttäjille. Waltti tarvitsee kuitenkin vielä malttia.   

 

Uusimpana Wallttina ovat yhteistyökumppaneiden korttia vastaan tarjoamat alennukset. Kortilla saa alennusta muuan muassa Itäisen Tanssin aluekeskuksen esityksistä. Hyvä tästä vielä lopulta tulee, kunhan pysytään liikkeellä. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini