Blogi

Kokoomuksen sotekolmikko: Kuka hoitaa omaishoitajaa, jos hoitaja uupuu?

Share |

Torstai 10.3.2016 klo 19.29


Kokoomuksen kansanedustajat, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet, Sanna Lauslahti, Sari Sarkomaa ja Sari Raassina ovat huolissaan, että lakiesitys omaishoidon kehittämiseksi jää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jalkoihin.  Edustajat kirittävät Ministeri Rehulaa tuomaan esityksen lausunnoille mahdollisimman nopeasti. 

Edustajat ovat erittäin tyytyväisiä hallitusohjelman kirjaukseen panostaa vuoden 2018 tasossa 75 miljoonaa euroa omais- ja perhehoitajien vapaiden lisäämiseen sekä perhehoidon kehittämiseen 20 miljoonaa euroa. Kokoomukselle oli tärkeää, että omaishoidon kehittämisessä otetaan selkeitä askelia eteenpäin.

-          Omaishoidon lisämiljoonien kohdentuminen omaishoidon kehittämiseen on varmistettava. Lisäykset eivät saa hukkua kuntien valtionosuuksien sisään kattamaan muita kuluja, edustajat vaativat.

Omaishoidossa on kyse erittäin arvokkaasta työstä omien läheisten hoitamiseksi. 

-         Hallitusneuvotteluissa halusimme vaikeasta taloustilanteesta huolimatta panostaa omaishoitajien jaksamiseen. Yhä useampi hoitaa sairasta tai muuten apua tarvitsevaa läheistään. Omaishoitajien jaksamisen tukeminen on kannattava investointi. Ympärivuorokauden seitsemän päivää viikossa läheistään hoitava tarvitsee hengähdystaukoja, jotta voi kerätä omia voimavarojaan. On tärkeä arvovalinta, että omaishoitajien vapaisiin panostetaan, edustajat iloitsevat.

Hallituksella on useita kehityskohteita omaishoitajien jaksamisen varmistamiseksi mm. sijaisjärjestelyiden kehittäminen, omaishoitajien toimintakyvyn varmistaminen ja työssä jaksamisen tukeminen sekä säännölliset terveystarkastukset.

-          Olemme tyytyväisiä, että kehityskohteena on mukana omaishoitajille tehtävät säännölliset terveystarkastukset. Ne ovat tärkeä keino varmistaa omaishoitajan jaksaminen.  Näin voidaan riittävän ajoissa estää omaishoitajan uupuminen.

-          Omaishoidon suunnitelmassa on oltava mukana myös muut kotiin annettavat palvelut kuten siivous, sairaanhoito ja muu apu, vaativat edustajat.

 

Lisätiedot:

Sanna Lauslahti 050-5122380

Sari Sarkomaa 050-5113033

Sari Raassina 050-5232808


Kommentit

18.3.2016 19.27  Lea Sarkeala

Miten omaishoitajat jaksavat, jos suunnitteilla oleva vammaispalvelulain uudistuksen myötä 75 vuoden ikäraja toteutuu? Tuleeko omaishoitajillekin yläikäraja? Sosiaalihuoltolain piiriin siirtyminen tulee karsimaan vammaispalvelulain piiriin nykyisin kuuluvien etuuksia.
Uskoisin, että säästöjä syntyy myös palveluja järkeistämällä, esim. kuljetuspalvelujen järkevämpi järjestäminen ja varallisuusharkinnan käyttöön otto!
Omaishoitajien terveystarkastukset ovat upea asia, jos se toimii, mutta koskeeko se kaikkia ryhmiä? Mielenterveyskuntoutujien ja -potilaiden omaiset ovat kaikista huonoimmassa asemassa, heidät pitäisi saada samaan ryhmään muiden omaishoitajien kanssa. Väittäisin, että sen ryhmän hoidon tarve on jäänyt nykyisin huomioimatta, lomat, sijaiset yms.
Tässä vähän ajatuksiani, jaksamista Teille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini