Blogi

Hallitus parantaa omaishoidon edellytyksiä

Share |

Perjantai 20.11.2015 - Sari Raassina


Suomen hallitus panee toimeen strategisia tavoitteitaan 26 kärkihankkeen muodossa. Viisi näistä hankkeista sisältyy sosiaali- ja terveydenhuollon sektorille. Yksi näistä viidestä hankkeesta on nimeltään ”Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa”. Hallitus satsaa tähän kärkihankkeeseen kokonaisuudessaan 30 miljoonaa euroa. Omais- ja perhehoitoa halutaan kehittää erityisesti tukemalla omaishoitoperheiden jaksamista ja hyvinvointia. Myös omaishoidon ja työssäkäynnin yhteensovittamista helpotetaan.

Hallitus on kärkihankkeiden ohella luvannut parantaa omaishoitajien asemaa pysyvästi antamalla vuositasolla 75 miljoonaa euroa lisää rahaa omaishoitajien vapaapäivien pitämiseen. Tämän mittaluokan satsaus omaishoitoon on suurin vuosikausiin. Toivon todella, että kunnat pyrkivät nykyistä tarmokkaammin järjestämään vapaapäivien aikaisen sijaishoidon kaikille omaishoitajille. Jokaisella ei ole mahdollisuus hyödyntää läheisiään sijaishoitajina, jolloin kuntien rooli on entistä tärkeämpi. Muutoin kaikki eivät pysty pitämään ansaittuja vapaapäiviään ja vaarana on uupumus sekä niin hoidettavan kuin hoitajan terveydentilan heikkeneminen.

Mielestäni sijaishoidon järjestämisessä on käytettävä ennakkoluulottomasti palvelusetelien tarjoamia mahdollisuuksia. Koska palveluyrittäjät ovat pääasiassa pieniä toimijoita, palveluita on tarjolla myös haja-asutusalueilla, joissa kunnat eivät kykene välttämättä tarjoamaan omana palvelunaan edes lyhytaikaista sijaishoitoa. Palveluseteli antaa käyttäjälleen valinnanmahdollisuuksia ja parantaa siten mahdollisuuksia vapaapäivien pitämiseen. Kunta saattaa myös hyötyä omaa palvelutuotantoa edullisemmista kokonaiskustannuksista. Omaishoitajien vapaapäivien pitäminen ei saa jäädä kiinni siitä, ettei kunta kykene järjestämään omaishoidettavalle vapaapäivienaikaista turvallista ja laadukasta sijaishoitoa. Omaishoitoperheen jaksaminen ja palveluiden käyttömahdollisuus ovat tärkeämpiä kuin itseisarvoinen hallinto tai kunnan oma tuotanto.  

Avainsanat: omaishoito, hallitus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini