Blogi

Savilahti - Suomen paras kampus 2020!

Share |

Torstai 12.11.2015 - Sari Raassina


Savilahti – Suomen paras kampus 2020!

Itä-Suomen yliopisto, Savonia ja Savon koulutuskuntayhtymä ovat Kuopion kaupungin kanssa mukana valtakunnallisesti ainutlaatuisessa hankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa Savilahden alueelle uusi kaupunginosa, jossa yhdistyvät asuminen, työpaikkakeskittymä, palvelut ja tietenkin – kaiken keskiössä – Suomen paras, toiminnallisesti ennakkoluuloton ja uudenaikainen kampusympäristö.

 

Savilahden alueelle on tarkoitus keskittää Itä-Suomen yliopiston toimintojen lisäksi Savonia-ammattikorkeakoulun ja Savon koulutuskuntayhtymän Kuopion yksiköiden tarvitsemat tilat. Uusien rakennusten ja niiden sijainnin yksityiskohtainen suunnittelu on vasta käynnistymässä. Ennen hankkeen toteutusta lepakot ja liito-oravat ansaitsevat ympäristöselvitysten ohella huolelliset tarkastelut, mutta toivottavasti ne eivät hidasta prosessin etenemistä kohtuuttomasti.

 

Koko projektin perusajatus on rakentaa toiminnallisesti täysin uudenlainen kokonaisuus, jonka vuoksi myös Savoniassa tulee ajatella avoimesti, ennakkoluulottomasti ja luovasti tulevaisuutta: millaisia ovat tulevaisuuden mielekkäät oppimisympäristöt? Mitkä ovat mahdollisuudet tilojen yhteiskäyttöön tutkimuksen, opetuksen ja yritystoimintojen näkökulmasta? Voisivatko tukipalvelut olla yhteisiä alueen kaikkien toimijoiden osalta? Tiivistäen – miten voimme saavuttaa suurimman lisäarvon Savilahti-projektista niin opiskelijoiden, henkilökunnan kuin alueen yrityselämänkin näkökulmista?

 

Oma ajatteluni lähtee avoimesta ja laaja-alaisesta yhteistyöstä. Innovaatiot ja positiivisuus kukoistavat parhaiten ympäristössä, jossa on mahdollisuuksia luonteviin kohtaamisiin sekä osaamisen ja ideoiden jakamiseen. Yhteistyön lisäksi on keskeistä kehittää myös omaa toimintaa, uudistaa opetusmenetelmiä, löytää terävät strategiset kärjet ja lisätä yhteistyötä sekä aitoa vuorovaikutusta yritysten kanssa.

 

Jotta Savilahdesta todella muodostuisi Suomen paras, tarvitaan välttämättä Kuopion kaupungin aktiivisuutta ja ennakkoluulotonta ajattelua. Alueelle tulee mahdollistaa ravintola- ja kaupanalan palveluiden sijoittumista, liikunta- ja vapaa-ajan harrastusten edellytyksiä, monimuotoisia asumisratkaisuja ja päivähoitopalveluja. Haluaisin selvittää myös tiedelukion sijoittamismahdollisuuksia osaksi kampuskokonaisuutta.

 

Savilahti-projekti on meille kaikille valtava mahdollisuus olla mukana rakentamassa 2020-luvun kampusta. Haluan haastaa kaikki kaupunkilaiset ja oppilaitosten jäsenet mukaan suunnittelemaan ja ideoimaan. Savilahti ei voi olla Suomen paras kampus ilman, että siellä sijaitsee myös toisen asteen opetusta eikä ilman Savonia-ammattikorkeakoulun mukanaoloa!

Huom. Blogikirjoitukseni löytyvät nykyisin myös Savon Sanomien blogipalvelusta osoitteessa: http://blogit.savonsanomat.fi/kaksoiselamaa/


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini