Blogi

Kokoomuksen Raassina: Lainsäädäntöön tarvitaan mahdollisuus pakkoavioliiton mitätöimiseen

Share |

Keskiviikko 30.1.2019 - Sari Raassina


Tiedote 30.1.2019

Julkaisuvapaa heti

 

Pakkoavioliitot on lainsäädännöllä kielletty Suomessa. Pakkoavioliittoihin tulisi reagoida Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Raassinan mukaan kuitenkin lisätoimilla. Oikeusministeriö on vastikään selvittänyt, miten pakkoavioliittojen ehkäisyä ja torjuntaa voitaisiin tehostaa.

”Avioliiton tulee aina perustua kahden täysi-ikäisen vapaaehtoiseen sopimukseen. Avioliittoon pakottaminen on vakava teko ja jättää uhriin jälkensä, jopa loppu elämäksi. Ministeri Häkkäsen päätös aloittaa selvitys lainmuutoksista, joilla pakkoavioliitto voitaisiin mitätöidä, on äärimmäisen tärkeä ja tätä tulee viedä nopeasti eteenpäin”, toteaa Sari Raassina.

Oikeusministeriö on tänään tiedottanut, että ministeriössä aloitetaan virkatyönä selvitys pakottamalla solmittujen avioliittojen mitätöimiseen, kumoamiseen tai purkamiseen mahdollisesti liittyvistä lainsäädäntötarpeista. Nykyisin pakottamalla solmittujen avioliittojen purkaminen tapahtuu avioeroprosessin kautta.

”Avioliittoon pakotetulle avioeroprosessi voi olla liian raskas tai nöyryyttävä tapa koetun vääryyden oikaisemiseksi. Monelle avioerostatus saattaa olla myös tulevaisuutta vaikeuttava tekijä. Pakkoavioliiton mitätöinti antaisi paremmat edellytykset jatkaa elämässä eteenpäin, ilman koettua avioeroa”, Raassina toteaa.

Avioliittoon pakottaminen on rikoslain mukaan rangaistavaa ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena.

”Pakkoavioliittoon vasten tahtoaan joutuneet ovat usein lähtökohtaisesti heikossa asemassa, ja siten heidän mahdollisuuttaan oikaista tapahtunut vääryys on tärkeä tukea toimintatapoja helpottamalla. Lisäksi tietoa pakkoavioliittojen rangaistavuudesta on tärkeä lisätä. Tiedon lisääminen voi osaltaan ehkäistä pakkoavioliittojen syntymistä vastaisuudessa, mutta se voi myös auttaa uhreja hakemaan apua ja tukea tilanteeseensa”, Raassina pohtii.

 

Lisätietoja

Sari Raassina

050 523 2808

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini