Blogi

Kokoomuksen sote-kolmikko: varhaiskasvatusmaksujen korostusesitykset jätettiin pöydälle eduskunnassa

Torstai 16.6.2016 klo 14.37 - Sari Sarkomaa, Sari Raassina, Sanna Lauslahti

Kokoomuksen kansanedustajat
Sari Sarkomaa, Sanna Lauslahti ja Sari Raassina pitävät järkevänä aikalisän
ottamista varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa. Eduskunta on torstaina päättänyt
jättää varhaiskasvatusmaksujen korotusta koskevan lain käsittelyn pöydälle.



Lakiesityksen käsittely siirtyy syksyyn 2016. Tämä tarkoittaa, että esitetyt lait
varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista eivät tule voimaan elokuussa, kuten
hallituksen esityksessä esitettiin. Asian pöydälle jääminen tarkoittaa
perheiden arjessa, että nykyiset maksut jäävät voimaan.


- Maksukorotuksella tavoiteltu kuntien talouden vahvistamiselta on murenemassa pohja, kun useat kunnat ovat päättäneet jättää korotukset tekemättä, kuten Helsingissä ja Espoossa. Asia ratkaistaan kesätauon jälkeen ja tällöin sovitaan myös jatkotoimien aikataulusta, sanoo kolmikko.



Päivähoitomaksupohdinnassa kolmikko on aikaisemmin nostanut esille työnteon
kannusteet, tasa-arvon ja varhaiskasvatuksen toteutumisen. Varhaiskasvatukseen
on jo jouduttu tekemään säästöjä, jotka ovat näkyneet kunnissa muun muassa
ryhmäkoon kasvamisena. Kokoomusedustajien mielestä on syytä ottaa
varhaiskasvatus erityissuojeluun.



Lisätietoja:



Sari Sarkomaa

Puh. 050 511 3033



Sanna Lauslahti

Puh. 050 512 2380



Sari Raassina

Puh. 050 523 2808

Kommentoi kirjoitusta.

Walttia maltilla

Torstai 9.6.2016 klo 18.42 - Sari Raassina

Waltti- matkakortti on tullut vähitellen osaksi monien linja-automatkustajien arkea. Muun muassa Joensuun ja Kuopion kaupunkiliikenteessä Waltti- lippujärjestelmä on ollut käytössä jo noin vuoden ajan. Waltin vyöhykepohjaisuuden myötä samalla matkakortilla on tulevaisuudessa mahdollisuus matkustaa useilla eri paikkakunnilla paikallisliikenteessä sekä osittain myös maaseutuliikenteessä. Eri paikkakuntien välinen yhteiskäyttöisyys oli Waltin perustamisen tärkeimpiä syitä, vaikka se ei vielä nykyisellään olekaan mahdollista.

 

Tällä viikolla Waltti laajentuu Itä-Suomessa kattavasti ELY:n järjestämään liikenteeseen eli niin sanottuun maaseutuliikenteeseen. Samalla Waltti tulee käyttöön esimerkiksi Iisalmen kaupunkiliikenteessä. Sisäänajo on kuitenkin valitusprosessien viivästämänä vielä kesken ja siksi päällekkäin onkin vielä useita eri lippujärjestelmiä.

 

Waltti- kortin käyttöönoton aikana Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikenne on ollut huomattavan negatiivisen uutisoinnin kohteena. Kaksi vuotta sitten joukkoliikenteen järjestämisvastuu siirtyi kaupungille ja liikenne kilpailutettiin EU:n palvelusopimusasetuksen päivittämisen vuoksi. Palvelutasoa ei kilpailutuksen yhteydessä heikennetty, mutta linjastoihin ja aikatauluihin tehtiin useita muutoksia kattavan analyysiin ja palautteen pohjalta. Noin kaksi vuotta myöhemmin arvioituna kaupunkiseutujen joukkoliikenteen palvelutaso on kokonaisuudessaan parantunut ja asiakasmäärät kääntyneet ilahduttavaan nousuun ei vain Kuopiossa, vaan myös valtakunnallisesti. 

 

Joukkoliikenteen ympärillä elävään ilmapiiriin ja luottamukseen on varmasti vaikuttanut vahvasti Waltti. Sen eri osien käyttöönotto on viivästynyt poikkeuksetta ja anteeksiantamattomasti vähintään kuukausia. Syy on ollut toimittajan, ehkä hivenen Liikennevirastonkin, muttei missään tapauksessa Waltissa mukana olevien kaupunkien. Se mitä kaupungit voivat tehdä, on varmistaa aktiivisuudellaan, että Waltin omistajakaupungit saavat vielä aikanaan tuntuvan korvauksen kohtuuttomista viivästyksistä.

 

Jotain positiivistakin Waltista – parin kuukauden ajan kortin on vihdoin voinut ladata myös netissä. Alamme olla askeleen lähempänä tätä päivää, vaikka paradoksaalisesti myös nettilataaminen on kärsinyt ongelmista. Viimeksi Joensuussa kuluvalla viikolla.

 

Seuraavaksi voimme odottaa erityisesti matkailijoille ja harvoin matkustaville kätevän mobiililipun tuloa. Waltti on lopullisesti toteutuessaan erinomainen tuote ja monipuolistaa lippuvalikoimaa siten, että siitä löytyy taloudellisesti järkevä tuote useimpaan hetkeen ja useimmille käyttäjille. Waltti tarvitsee kuitenkin vielä malttia.   

 

Uusimpana Wallttina ovat yhteistyökumppaneiden korttia vastaan tarjoamat alennukset. Kortilla saa alennusta muuan muassa Itäisen Tanssin aluekeskuksen esityksistä. Hyvä tästä vielä lopulta tulee, kunhan pysytään liikkeellä. 

Kommentoi kirjoitusta.

Kokoomuksen Lauslahti, Raassina ja Siren: Onnittelut uusille ylioppilaille ja ammattiin valmistuneille

Lauantai 4.6.2016

Kokoomuksen kansanedustajat ja sivistysvaliokunnan jäsenet Sanna Lauslahti, Sari Raassina ja Saara-Sofia Siren haluavat onnitella kaikkia uusia ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita.

 

”Tänä viikonloppuna uudet ylioppilaat ja ammattiin valmistuneet saavat todistukset käteen ja palkkion puurtamisestaan. Laadukas lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus antavat hyvät välineet niin työelämään kuin jatko-opintoihin.  Meidän tulee tukea valmistuneita nuoria huolehtimalla, että heillä on mahdollisuus halutessaan jatkaa opiskelua mahdollisimman joustavasti”, toteaa Lauslahti.

 

”Valintakoejärjestelmän kehittäminen on tärkeätä, jotta jatko-opintoihin hakeutumassa oleva nuori löytäisi tiensä nopeasti oikealle koulutusalalle. Meidän tulee pyrkiä siihen, että mahdollisimman harva toisen asteen koulutuksen päättänyt joutuisi viettämään välivuotta vastoin tahtoaan jäykän pääsykoejärjestelmän vuoksi”, Siren toteaa.

 

”Sekä ammatillisen koulutuksen että lukiokoulutuksen tulee antaa jatko-opintokelpoisuus jatkossakin. Pääsykoejärjestelmän uudistamisessa on huomioitava, että ammatillisen perustutkinnon suorittaneilla säilyy jatkossakin mahdollisuus hakea koko työuransa ajan korkeakouluopintoihin. Lukiotaustaisten opiskelijavalinnassa ylioppilastutkintoa tulee puolestaan hyödyntää aikaisempaa enemmän. Pääsykokeita tarvitaan jatkossakin osalla aloista, mutta kokeiden tulisi tällöin olla luonteeltaan selkeämmin soveltavuutta mittaavia, eikä vai ulkoa oppimisen testaamista”, Raassina linjaa.

 

 

Lisätiedot:

Sanna Lauslahti

puh. 050 5122 380

 

Saara-Sofia Sirén

puh. 050 513 2051

 

Sari Raassina

puh. 050 523 2808

Kommentoi kirjoitusta.

Kokoomuksen sivistysvaliokuntalaiset suhtautuvat toiveikkaasti päivähoitomaksujen korotusten perumiseen

Perjantai 3.6.2016

Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti, Saara-Sofia Sirén ja Sari Raassina ovat toiveikkaita varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korotusten uudelleenharkinnasta. Kansanedustajien mukaan päivähoitomaksujen peruminen olisi luontevaa osana kilpailukykysopimusta, sillä kyse on ennen kaikkea lapsiperheiden ostovoiman parantamisesta ja kotimaisen kysynnän vahvistamisesta.

 

”Kiitämme hallitusta varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korottamisen uudelleenharkinnasta. Mielestämme on tärkeää, että osana kilpailukykyä ja työllisyyttä koskevia päätöksiä arvioidaan myös pienten lasten vanhempien työssä käymisen mahdollisuudet”, toteavat kokoomuslaiset sivistysvaliokunnan jäsenet Sanna Lauslahti, Saara-Sofia Sirén ja Sari Raassina.

 

Hallitus ilmoitti torstaina harkitsevansa varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korottamista. Hallituksen esitys varhaiskasvatusmaksujen korottamisesta olisi laskelmien mukaan tuottanut 54 miljoonan euron lisätulot valtiolle. Valiokuntakuulemisten aikana on kuitenkin selvinnyt, että niin moni kunta jättäisi korotuksen ottamatta käyttöön, että tätä ei tultaisi saavuttamaan.

 

”Valiokuntakäsittelyn aikana on ilmennyt, että arvioitu lisätulo ei välttämättä tulisi toteutumaan, koska moni suuri kaupunki on päättänyt olla korottamatta maksuja. Korotus on myös osoittautunut olevan haastava lapsiperheiden ostovoiman kannalta. Korotuksen vaikutukset työllisyyteen ovat myös osoittautuneet todennäköisesti negatiivisiksi. Tämän vuoksi on hyvä harkita esitystä uudelleen”, edustajat päättävät.

Kommentoi kirjoitusta.